Uitvaartverzorging BijDeHand


C.F. Smeetslaan 147 1901 GL Castricum
0611031414 Klik om te bellen

Over Uitvaartverzorging BijDeHand

BijDeHand is er speciaal voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Vanuit het gegeven dat het overlijden van een ouder een traumatische ervaring is, wil BijDeHand bijdragen dat trauma zoveel mogelijk terug te dwingen.

BijDeHand is opgericht door Richard Hattink. Hij heeft BijDeHand volledig ingericht met het kind in het middelpunt. Dat betekent dat er eerlijk en open gecommuniceerd wordt en kloppende informatie gegeven wordt over alle stappen die gezet worden vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart.

Daarnaast werkt BijDeHand zoveel mogelijk met ‘eigen’ mensen. Dat betekent dat je zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet in die periode.

Hey! Ik ben Richard Hattink
uitvaartondernemer, rouwpedagoog, internationaal spreker over kinderen en rouw
Ik studeerde aan de PABO, toen ik begon als student-drager. Een bijbaan in de uitvaart. Prachtig werk vond ik het. Na mijn afstuderen kon ik in het onderwijs niet aan de slag, waarop ik het aanbod kreeg om in de uitvaart te blijven werken. Mijn laatste uitvaart was de uitvaart van mijn werkgever.

Ik stopte als uitvaartleider en ging werken in het onderwijs. Eerst in het speciaal basisonderwijs, daarna in voortgezet speciaal onderwijs. Ik volgde in de avonduren de Masteropleiding Ecologische Pedagogiek, met als afstudeeronderzoek een betoog over de omgang met kinderen die hun ouder verliezen. Ik ging lesgeven in het MBO en uiteindelijk werd ik HBO-hoofddocent verlieskunde en psychopathologie en docent in de Minor Beroepsmatig omgaan met rouw en verliessituaties.

Daarnaast ontwikkelde ik mijn bedrijf – Rouw& – waarmee ik uitvaartspeelgoed ontwikkelde en lezingen en trainingen geef in binnen- en buitenland op het gebied van rouw bij kinderen. Daarmee kom ik ook af en toe in de internationale media; van EenVandaag (NL) tot Bejing News of China, van Al-Jazeera tot CNN.

15 jaar na de ‘laatste’ uitvaart die ik deed, kwam ik tot de conclusie dat ik het uitvaart-vak enorm mis en ben ik mijn expertise gaan uitwerken in Uitvaartverzorging BijDeHand; een uitvaartverzorging gespecialiseerd in de begeleiding van jonge families.

Er is een verschil tussen betrokkenheid en oprechte betrokkenheid. Tussen ‘ik denk dat het goed is’ en ‘ik denk dat het voor jou goed is’. Dat verschil, dat heet presentie. Kenmerkend aan de presentietheorie van Andries Baart, is “de gerichtheid op het scheppen van rechtvaardige en liefdevolle menselijke verhoudingen, met name waar mensen onaanzienlijk, arm, ‘sociaal overbodig’, doodziek of ‘hopeloos’ zijn; de professionele inzet van presentiebeoefenende geestelijk verzorgers en andere mensgerichte beroepskrachten uit de brede sector van zorg, welzijn, verpleging en dienstverlening staat in het kader van menselijke bewogenheid en liefdevolle bekommernis. Daarmee onderscheidt de presentie zich bewust en scherp van wat momenteel de hoofdstroom is in de verzakelijkte, marktgerichte en op productie georiënteerde zorgverlening.” (andries baart)

Een hele mond vol. Maar het gaat erom dat mensen die de presentietheorie toepassen, zich in willen zetten vanuit liefde en betrokkenheid voor mensen die het lastig hebben, in plaats van vanuit een financieel oogpunt. Natuurlijk verdienen we graag een boterham, dat doet iedereen. Maar de manier waarop maakt wel het verschil. BijDeHand wil niet bezig zijn met zoveel mogelijk opdrachten tegelijkertijd. 

We zijn bezig met zo goed mogelijk zorgen voor ‘onze’ families. Dat blijkt eruit dat jouw uitvaartverzorger er 24/7 voor je is. Geen poespas met meldkamers, doorschakelnummers, of andere ‘handige’ hulpmiddelen; gewoon contact met degene die je de hele week al spreekt. Ook als je om 3 uur ‘s nachts je afvraagt of de koelplaat wel helemaal goed werkt. En die uitvaartverzorger is specialist op het gebied van omgang met rouwende kinderen. 

Soort bedrijf

Begrafenis- en crematieonderneming
Kinderuitvaarten
Uitvaart
Uitvaartbegeleiding
Uitvaartverzorging

Onze locatie

Uitvaartverzorging BijDeHand


C.F. Smeetslaan 147 1901 GL Castricum
0611031414 Klik om te bellen