Artikel afbeelding

Het afscheid van Herman

Op een bloedhete dag begin augustus overleed Herman. Zijn dochter belde mij op om te vragen of ik de uitvaart voor hen wilde verzorgen. Haar vader was overleden in het ziekenhuis en ze wilden hem graag naar huis hebben. Ik regelde alvast dat we Herman konden ophalen en stapte in de auto op weg naar de familie. Daar aangekomen werd ik in een prachtige tuin ontvangen door de hele familie en mijn eerste vraag was wat er was gebeurd. Het overlijden van Herman kwam voor hun onverwacht. Hoewel Herman ziek was, was het zijn optimisme waardoor de familie graag wilde blijven geloven in een goede afloop. Helaas mocht dat niet zo zijn.

Dat Herman naar huis toe moest komen en daar opgebaard moest worden stond vast. Gezien de temperatuur heb ik de familie aangeraden om Herman te balsemen, het was feitelijk te heet om een thuisopbaring met koeling te doen. Ze wilden graag het afscheid van Herman in zijn geliefde tuin laten plaatsvinden en snapten de noodzaak en het voordeel van het balsemen. De volgende ochtend heb ik hun Herman thuis gebracht, hem daar samen met hun gekleed en in zijn kist gelegd in zijn eigen huis. Wat een mooie serene omgeving. De familie was heel blij met het resultaat en hadden even hun Herman terug.

De dag van zijn uitvaart was het gelukkig minder warm. Er was hard gewerkt door de familie. De tuin was coronaproef ingericht en belangstellenden hadden de uitnodiging gekregen om langs te komen en afscheid van Herman te nemen en herinneringen op te halen onder het genot van een hapje en een drankje, de catering werd verzorgd door de lokale horecaondernemer. In plaats van een standaard condoleanceboek was er een persoonlijk kaartje, waar de belangstellenden hun mooiste herinnering aan Herman konden achterlaten. Een dierbare vriend hield een prachtige speech en de kleindochter van Herman ontroerde iedereen met een prachtig lied, haar zuivere stem sneed bijna door je ziel. Het was volmaakt. Het was het tuinfeest, waar Herman zo graag nog zelf bij had willen zijn. Aan het einde van de middag ging ik samen met de familie Herman weg brengen naar het crematorium, niet met een rouwauto, maar in zijn eigen favoriete Chevrolet-bus!

De familie kijkt met warme gevoelens terug op het afscheid. Het is een van de mooiste uitvaarten die ik ooit heb mogen verzorgen. Het was warm, persoonlijk en uniek. Een afscheid dat ik iedereen toewens.

Dit verhaal is geschreven met toestemming van de nabestaanden.

Op October 11, 2020