Nadenken over uw digitale nalatenschap
In deze tijd wordt er veel digitaal gedaan. Het is dus belangrijk dat ook uw digitale nalatenschap goed is geregeld. Het is verstandig om na te denken over wat u wilt dat er met uw sociale media accounts gebeurt zoals Facebook, Twitter en Linked-in. Al deze accounts blijven ook na uw overlijden voortbestaan. Het kan voor nabestaanden veel tijd in beslag nemen om online gegevens te verwijderen of te wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. Er wordt veel via internet geregeld. Denk hierbij ook aan bankrekeningen, e-mail, iTunes tegoeden en PayPal accounts.
Wachtwoorden achterlaten
Nabestaanden kunnen niet bij foto's en andere data komen omdat de bestanden op een computer meestal zijn beveiligd met een wachtwoord. Om deze data na uw dood toch beschikbaar te maken voor iemand, is het nodig dat diegene uw wachtwoord weet. Een wachtwoord delen is niet aanbevolen. U bent, in verband met privacy regelgeving, de enige die toegang heeft. Uw data downloaden of verwijderen kan iemand niet zomaar in het geval van uw overlijden. U kunt uw wachtwoorden achterlaten in uw testament.
Na overlijden is het mogelijk om een profiel van een facebook-gebruiker aan te passen of te verwijderen. Hiervoor dient u een verzoek te doen bij Facebook. Het bedrijf zal nooit inloggegevens en/of wachtwoorden geven aan nabestaanden.
Als een Facebook gebruiker is overleden, zijn er drie mogelijkheden voor het Facebook-profiel:
- Account verwijderen
- Herdenkingsstatus geven
- Account laten bestaan
Bij Instagram is het ook mogelijk om een account een herdenkingsstatus te geven of te verwijderen.
LinkedIn is een zakelijk netwerk waar veel automatische notificaties worden weergegeven. Hierdoor kan het voorkomen dat LinkedIn berichten plaatst over bijv. een jubileum. Om dit te voorkomen kunt u het account van een overleden persoon laten verwijderen.
Een twitter account kan alleen door een familielid of ander bevoegd persoon worden gedeactiveerd. Het vergt relatief veel handelingen. Twitter geeft ook nooit inloggegevens aan nabestaanden.
Google accounts
Google heeft talloze online diensten. Om daar gebruik van te kunnen maken heeft de overledene of u een Google account nodig. Hiermee wordt er toegang verschaft tot o.a.: Google+, gmail.com, Youtube, Blogger en Picasa.
Er zijn voor Google accounts van een overledene ook andere mogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld zijn saldo en/of tegoeden overdragen en gegevens ophalen.
Het is voor uw nabestaanden heel fijn wanneer u hierover heeft nagedacht, zij zullen dit zeer waarderen.
Op June 9, 2021