Artikel afbeelding

De uitvaart: een intiem en persoonlijk afscheid

Afscheid nemen van een dierbare doet u maar één keer. U wilt het goed doen en daar komt veel bij kijken. Weet u waar u aan moet denken bij een uitvaartplechtigheid?

Een aantal van de aspecten waar u aan kunt denken bij een uitvaart zijn:

  • Begraven of cremeren?
  • De plechtigheid: de uitvaart kan ingetogen zijn of juist heel uitgebreid.
  • Bloemen
  • Drukwerk en rouwadvertenties
  • Locatie: wist u dat een afscheidsdienst bijna overal gehouden kan worden?
  • Muziek: u kunt denken aan het afspelen van een favoriet muziekstuk, maar heeft u wel eens aan live muziek gedacht?
  • Vervoer: een rouwauto, volgauto's of juist eigen vervoer? Er is tegenwoordig steeds meer mogelijk.
  • Fotografie en video
  • Een blijvende herinnering

We gaan in dit artikel wat dieper in op het aspect uitvaartmuziek.

Muziek kan erg belangrijk zijn bij het bepalen van de sfeer van een afscheid. De keuze voor uitvaartmuziek is erg persoonlijk. Graag geven we u hier enkele voorbeelden zodat u weet wat er zoal mogelijk is als het gaat om muziek bij een uitvaart.

Opnames of live muziek
Er wordt vaak gekozen voor het afspelen van vooraf opgenomen muziek. U kunt echter ook kiezen voor live muziek tijdens een afscheidsdienst. In een kerk is er vaak een koor dat kan zingen, of een organist, maar ook bij een dienst elders kunt u kiezen voor live muziek van een koor, zanger(es) met of zonder begeleiding of een muzikant. U kunt hier vooraf over nadenken en uw wensen vastleggen in een wensenboekje.

Een lied schrijven

Het is ook mogelijk om speciaal voor een dierbare een lied te (laten) schrijven. Het kan dan opgenomen worden, maar u kunt dit nummer ook live laten spelen. Als alternatief kunt u een professional vragen om een lied voor uw dierbare te schrijven. Zoek voor meer informatie via Google op ‘jouw liedje’.

Enkele voorbeelden
De muziek kan sober zijn, maar ook juist vrolijk om zo het leven van de overledene te vieren. Dit gebeurde ook met het nummer Happy van Pharrell Williams, dat ondanks de vrolijke toon, steeds vaker gebruikt wordt bij uitvaarten.

Er worden ook regelmatig lijstjes gemaakt met de meest gedraaide nummers tijdens een uitvaart, hierin staan onder andere het Ave Maria, De Steen van Paul de Leeuw en Angels van Robbie Williams. Voor inspiratie kunt u op Google eens zoeken met de term ‘uitvaartmuziek’.

Op May 30, 2018