Artikel afbeelding

Overlijden tijdens vakantie in het buitenland

Elk jaar gebeurt het helaas weer: mensen overlijden tijdens een vakantie in het buitenland. Een overlijden tijdens een vakantie is een nachtmerrie. Want buiten het plotselinge bericht van de dood van een geliefde zijn er vaak veel vragen en onzekerheden en moet er veel worden geregeld.

Meestal willen de nabestaanden graag dat de uitvaart in Nederland plaatsvindt. Afhankelijk van in welk land iemand overlijdt, kan het soms lang duren voordat de overledene kan worden vervoerd naar Nederland. Dit is ook afhankelijk van de doodsoorzaak. Gaat het om een niet-natuurlijk overlijden (dood door ongeluk of geweld) dan wordt het lichaam meestal in beslag genomen en volgt er onderzoek door de justitie. Het wachten is dan eerst op het vrijgegeven van het lichaam. Elk land heeft eigen procedures en regels. Het kan dagen, weken, maar in sommige gevallen ook maanden duren voordat het lichaam terug is in Nederland.

Als de overledene samen met partner, familie of vrienden op vakantie was, wordt het gezelschap aangeraden om alvast naar huis terug te reizen. Meestal mag je namelijk niet of nauwelijks bij de overledene en kun je beter thuis alvast de uitvaart gaan voorbereiden. Het is aan te raden hiervoor een uitvaartonderneming in te schakelen, omdat deze veel, vaak stressvol werk uit handen kan nemen. De uitvaart kan pas definitief worden geregeld als bekend is wanneer het lichaam in Nederland is.

Als de afstand niet te groot is, kan de overledene per rouwauto worden vervoerd naar Nederland. Voor grote afstanden gaat dit per vliegtuig. Het lichaam moet dan in een zinken kist worden vervoerd. Deze is lucht- en waterdicht. De zinken kist wordt in een uitvaartkist geplaatst. Ook wordt het lichaam meestal gebalsemd. Na aankomst in Nederland wordt de zinken kist weer verwijderd.

De kosten voor de zogenoemde repatriëring (betekenis: het doen terugkeren naar het vaderland) worden meestal gedekt door de reisverzekering. Soms worden de kosten gedekt door de aanvullende ziektekostenverzekering. De kosten kunnen oplopen tot wel tienduizend euro. Het is dus van belang om voordat je op vakantie gaat te controleren of repatriëring wordt vergoed. Hopelijk is het nooit nodig, maar het verdriet is al groot genoeg zonder financiële zorgen.

Op August 31, 2017